Technikai lap

 

Samsung SP50 L2 HX projektoros televízió szerviz üzemmódjaSzeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik a fenti típusú TV-vel rendelkeznek, és szeretnék megtudni a készülékben lévő izzó jelenlegi üzemóra adatát, egyben annak várható élettartamát, vagy szeretnének egyéb beállításokat eszközölni -a TV felhasználók számára nem publikált- menüjében.


A készüléket ehhez szerviz üzemmódba kell állítani, amelyet a következőképpen tehetünk meg. (Ennek menüje angol nyelvű.)


  1. -A készülék legyen Standby (készenléti) üzemmódban.

  2. -A szerviz módba történő belépéshez a következő gombok egymás utáni megnyomása szükséges a távvezérlőn:

  DISPLAY, MENU, MUTE, POWER.

  1. -A képernyőn megjelenő számozott felsorolásban a Le gombbal léptessünk a
    13. Option Table sorra, majd nyomjuk meg a Jobbra gombot.

  2. -A megjelenő felsorolásban a Le gombbal léptessünk a 23. sorra (a 2.lapon található).
    Itt leolvasható az izzó eddigi üzemideje Lamp Time (xxxxH) órákban, amely egy szám formában jelenik meg, a végén nagy H betűvel.

  3. -Ez után kapcsoljuk a készüléket Standby üzemmódba.


Megjegyzés: a készülékben lévő izzó várható élettartama 8.000 óra (8000H).

Természetesen a rendelkezésre álló lehetőségekből más beállításokat is tehetünk a szerviz üzemmódban.DENON AVC-A11XV erősítő firmware UPGRADE

/Ethernet porton/

Version 0007Korábban én is rendelkeztem e kiváló “kis” Denon házimozi erősítővel. Árához képest, nagyon sokat tudó, kiváló erősítőm volt (a frissítés után). Sajnos a gyárilag telepített firmware  hibás, így a mérőmikrofonos beállítás nem hozza az elvárt eredményt. Ebben jelentős javulást hoz az alább leírt firmware frissítés elvégzése.

Igen, csak így lesz az igazi!


Az alábbi frissítést saját felelősségére, szünetmentes áramforrás használatával végezze el!

Erdeménytelensége a készülék üzemképtelenné válást eredményezheti! Ez esetben forduljon szakszervízhez.

1. Denon AVC-A11XV erősítőt a hálózati kapcsolóval (ON/OFF) kapcsoljuk ki.

2. Ethernet kábellel (CAT-5) kössük össze az erősítőt és a működő routert.

3. A készülék előlapján lévő STANDARD és INPUT MODE gombok egyidejű nyomva tartása mellett, a hálózati kapcsolóval kapcsoljuk be (ON/OFF) az erősítőt (vörös fény jelenik meg az ON / STANDBY kapcsolónál) és ebből a készenléti állapotból, a távvezérlőn lévő ON gomb lenyomásával kell működésbe hozni az erősítőt (nem az előlapon lévővel).

A STANDARD és INPUT MODE gombokat csak az ON / STANDBY előlapi kapcsológomb melletti zöld fény folyamatossága esetén szabad elengedni!

4. A távvezérlőn lévő SETUP gomb megnyomását követően a monitoron /TV/ megjelenik a főmenü /System Setup Menu/ egy új sorral kibővülve
7. Network Setup

5. A Network Setup –ban ellenőrizhető a router által, az erősítő részére kiosztott IP cím, ha a DHCP  ON állában van, -ezt az IP címet jegyezzük fel (a 10. pontnál meg kell adni).  A többi beállítási paramétert (DNS stb.) ne állítsuk!

  1. 6.A routeren (számítógépes hálózaton) lévő számítógépre (Windows XP op. rendszer) töltsük le és indítsuk el a FWCV_AVCA11XV_V0007_SETUP.exe programot.

7. Ez a program egy parancsikont helyez el a számítógép képernyőjén.

8. A képernyőn létrehozott DENON FWCV_AVCA11XV_V007 nevű parancsikonra duplán kattintva elindul az upgrade program. Végezzük el az alábbiakban leírt beállításokat.

9. Az ernyőn megjelenő ablakban jelöljük be (RS-232C helyett) az ETHERNET állást.

10. Írjuk be a képernyő megfelelő ablakába a korábban feljegyzett, a router által az erősítő részére kiosztott IP címet
(pl. 192. 168. 2. 2). (Az erősítő részére kiosztott IP cím a routerből is lekérdezhető /DHCP Client List/.)

11. Kattintsunk az egérrel a képernyőn lévő Check Communication gombra. Ez ellenőrzi az adatátvitelt a számítógép és az erősítő között. Ha ez rendben, akkor folytassuk az alábbival.

12. Nyomjuk meg az Upgrade jelű, ernyőn lévő gombot. Erre elindul az upgrade program és maximum 8 perc alatt lefut. Ez az idő attól függ, hány alprogramot kell frissíteni.

13. Lépjünk ki a programból az ernyőn megjelenő Quit gombra kattintva és bontsuk az ethernet kábeles kapcsolatot.

14. Ezt követően ismételten végezzük el az erősítő beállítását mérőmikrofon segítségével.


A fent leírt upgrade utáni software-k verziói:

•Model   AVC-2

•Main        1.49

•Sub       00.40

•Video    00.90

•DSP1    19.12

•DSP2    20.01

•DSP3    21.18

Ezek az adatok a ROOM EQ és a STATUS gombok egyidejű megnyomása melletti bekapcsolási procedúra (a fent leírtak szerinti) után, a STATUS gomb nyomogatásával kérdezhetők le.DENON AVC-A1XVA házimozi erősítő csatalakoztatása a vezetéknélküli ( WIFI ) hálózathoz, Ethernet Bridge és Ethernet Switch alkalmazásávalAkik rendelkeznek DENON AVC-A1XVA típusú házimozi erősítővel, azoknak ajánlom, hogy csatlakoztassák erősítőjüket a meglévő vezetéknélküli hálózatukhoz az alábbi módon.

Általában a WIFI router és az erősítő telepítése nem azonos helyen van, ezért célszerűnek látszik a hosszú LAN kábel helyett, vezetéknélküli megoldás alkalmazása az erősítő WIFI hálózatra történő csatlakoztatására.

A hálózatra történő csatlakoztatás számtalan kényelmi megoldást kínál. A lakás bármelyik helyiségéből a WIFI hálózaton keresztül vezérelhetik erősítőjüket. Ezen keresztül az erősítő minden funkciója beállítható!

Több szobás kiépítés esetén, biztosítja az erősítő bármelyik helyiségből történő teljes körű vezérlését. A Denon (PDA) menüje lehetőséget biztosít a készülék PDA-ról történő vezérlésre is.

Az Internet Explorerbe csak az erősítő aktuális IP címét kell beírni (pl. http://192.168.2.8) és máris láthatjuk számítógépünkön (vagy PDA-nkon) a Denon készülék menüjét.

Természetesen állítsuk be az erősítőn a DHCP-t „On” állásba. (SETUP, System Setup Menu, 7. Option Setup, 7. Network Setup, IP Address, DHCP: „ON”. Ezen az oldalon leolvashatjuk a router által az erősítőnek kiosztott IP címet is (pl. a fenti esetben 192.168.002.008). Routeren, az esetleges MAC cím szűréshez, az erősítő Mac címe is leolvasható itt.)


Mivel az erősítő (egyenes UTP kábellel) közvetlenül nem csatlakoztatható az Ethernet Bridge-hez, szükséges egy Ethernet Switch közbeiktatása /vagy UTP kereszt kábel alkalmazása a Denon erősítő és az Ethernet Bridge között/.
E megoldás előnye, hogy egyéb  -erre alkalmas- berendezéseinket (TV, médialejátszó, blu-ray lejátszó stb.) is innen csatlakoztathatjuk UTP kábellel hálózatunkra.

Én az alábbi összeállítást ajánlom, amelyik nálam régóta kifogástalanul működik.


Szükséges hardver elemek


•Wireless Cable/DSL Gateway Router (pl. Belkin F5D7230-4)

•Ethernet Bridge (pl. Belkin F5D7330)

•Fast Ethernet Switch (pl. TP-LINK 10/100 Fast Ethernet Switch)Csatlakoztatás


Az Ethernet Bridge-től hálózati kábellel csatlakozzunk az Ethernet Switch bemenetére, majd ennek egyik kimenetét csatlakoztassuk
-megfelelő Ethernet hálózati kábellel- a Denon erősítőhöz.Kiváló minőségű (HIFI) hangsugárzó kábel házi készítéseRégóta próbálom házimozi berendezésemből -a rendelkezésemre álló, viszonylag szerényebb anyagi lehetőgégeim mellett- a legjobb eredményt kihozni. Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, ezért most leírom egy általam mai napig alkalmazott, hangsugárzó kábel elkészítési módját, amellyel elégedett vagyok. Jelenlegi berendezéseimet honlapom Magamról oldalán találod.

Kábelkészítési próbálkozásom előtt (kb. 6 évvel ezelőtt) több, viszonylag olcsó
(pl. tesztgyőztes Neotech és Monster gyártmányú) OFC réz hangsugárzó kábelt kipróbáltam berendezésemnél. Az akkori eredményekkel nem voltam elégedett, ugyanakkor ettől nagyobb összeget nem tudtam ilyen célra fordítani. Ez vezetett az alább leírt, saját készítésű hangsugárzó kábel megvalósításához. Az eredmény engem is meglepett, messze felülmúlta az említetteket!

Kivitelezés leírása (2 x 4 m-es kábel, front hangsugárzó párhoz)

Szerezz be egytekercsben 16 méter hosszú, dupla árnyékoló harisnyával (ónozott réz) ellátottt normál VIDEO kábelt, amelynek külső átmérője cca 7,2 mm!

Vásárolj 8 db (4 db fekete, 4 db piros) aranyozott kivitelű banándugót (pl. Satsystem Kft-nél), amelynek a kábel fogadására cca 4 mm-es belső átmérőjű furata van!

Jelöld meg a kábel kezdő végét, majd mérj le belőle 4 métert, a vágási vég utáni kábel kezdő végét szintén jelöld meg kezdetként, majd így folytasd tovább a darabolást!

Távolítsd el a kábelek végeinél a külső műanyag szigetelést 15 mm hosszan, úgy, hogy az árnyékoló harisnya ne sérüljön! Óvatosan fésüld ki (pl. zsákvarrótűvel) a felső, majd az alsó árnyékoló szövet szálait! Ezután vágd ki a kábelek végeinél a középső ereket
(a szigeteléssel együtt) 15 mm hosszan!

Rendezd párhuzamosan hengeresre az árnyékolás szálait, szorosan egymás mellé (de ne csavard össze)!

A kábelek kifésült végeire gondosan forraszd rá a banándugókat! Kábelenként azonos színű  műanyagot csavard rá a banándugókra!

Helyezd egymás mellé a 2 db (1 db fekete, 1 db piros banándugójú) 4 m-es, kábelt úgy, hogy azok megjelölt kezdő végei egymás mellé kerüljenek! Szalagkábelszerűen, párhuzamosan (zsugorcsővel vagy szigetelő szalaggal) kb. 10 centiméterenként rögzítsd egymás mellé a kábeleket a teljes hosszában!

A  kábelek megjelölt kezdő végeit, ügyelve a polaritásra, csatlakoztasd a hangsugárzókhoz, másik végeket pedig az erősítőhöz!

Jó minőségű sztereó forrás lejátszásával többször hallgasd meg ugyanazt a felvételt.

Ezt követően fordítsd meg mindkét kábelt a hangsugárzó és az erősítő között! Ismét hallgasd meg az előbbi felvételt! Ezek után biztosan megállapítható, melyik irány lesz a végleges állapot. (A mély és magas hangok meghatározóak lesznek!) Jelöld meg a helyes irányt a kábelen.

(Rövidebb kivitelben /2 m/, ugyanilyen módon készítettem el a center sugárzó kábelét is.)

Ha elkészítetted, és (Te is) elégedett vagy vele, kérlek küldj nekem egy visszaigazoló e-mailt a lenti ikonra kattintva!

 

Itt megosztom néhány, az általam használt berendezésnél szerzett tapasztalatomat.

Sorrendben: Samsung SP50 L2 HX televízió, Denon AVC-A11XV házimozi erősítő, Denon AVC-A1XVA házimozi erősítő, HIFI hangsugárzó kábel házilagos készítése.

Remélem, ezekkel kapcsolatban sikerül számodra néhány érdekes információt közölni.